Личностно развитие, Най-новото, Последно от блога

20 + 1 въпроса, които да си зададеш по време на криза

Здравей, аз съм Лили Георгиева и помагам на хората да постигнат удовлетворение и смисъл от тяхната работа, в настоящата или нова професия, позиция, компания или бизнес, както и да развиват личния си бранд, така че да стигат до онези компании или клиенти, на които могат да бъдат най-полезни. Аз съм сертифициран кариерен консултант с над 1500 часа опит, автор на настолната книга за кариерна промяна „От любов към себе си“, създател на изпитаната методология за кариерна промяна „Устрем“, бивш HR в международни компании, лидери в своя бранш.

20 + 1 въпроса, които да си зададеш по време на кризаРеших да създам поредица от статии, в контекста на настоящата кризисна ситуация, с цел показване на различна гледна точка, виждане на възможностите в кризата и подготвяне за последиците от нея. Макар и да не можем да влияем на външните обстоятелства, можем да управляваме своето отношение към случващото се, вътрешното си състояние и действията си. А това не е никак малко!

Започваме със списък с 20+1 въпроса, които вярвам, че е важно да си зададеш в настоящия (или друг) кризисен момент. И не, не става дума само за твоята кариера, а за твоята личност във всичките й аспекти.

Това не са просто въпроси, а инструмент за личностно развитие, особено, ако преминеш през тях по следния начин:

1. Отдели си време и по възможност тихо ъгълче у дома, за да можеш да се концентрираш.
2. Задавай си всеки въпрос на глас и записвай своя отговор, а не просто си отговаряй на ум.
3. Докато записваш отговора си, прави две неща:
– Следи за усещанията в тялото си – какво се случва със и във теб, докато пишеш
– Анализирай дали отговаряш от страх или от любов

Страхът се усеща в тялото като буца в гърлото, топка в стомаха, сърцебиене, студени тръпки, замайване или друго усещане, което бихме описали като неприятно.
Любовта се усеща в тялото като топлина в гърдите, пеперуди в стомаха, лекота в цялото тяло, прилив на енергия, усмивка на лицето или друго усещане, което бихме описали като приятно.
Отговорите от любов включват избор на активна, а не пасивна позиция, оптимизъм, вяра, приемане, смелост, увереност (дори и в някаква степен, ако не напълно).
Отговорите от страх включват пасивна позиция, усещане за липса на избор, понасяне на обстоятелствата, страх, сковаване, отричане (дори и в някаква степен, ако не напълно)

4. След като си готов/а, виж до какви осъзнавания стигна; страхът или любовта те водят (може да е различно в различни сфери в живота ти); какво искаш да запазиш точно, както е; какво искаш да доразвиеш; какво искаш да промениш. И намери вътрешни и външни ресурси, които да ти помогнат да го направиш.

Да започваме!

Въпроси за твоето вътрешно състояние

Как възприемам настоящата ситуация?
Със страх и тревога, с ирония и скептицизъм,с приемане и осъзнаване или друго? А може би преминаваш през всички тези, и това е нормално, въпросът е кое от тях ще храниш и кое – не.

Как се чувствам? През какви емоции преминавам?
Притеснен, стресиран, ядосан, че и гневен, или смирен и дори вдъхновен? Аз преминах през всички тези и реших да бъда тук и сега, да се фокусирам върху възможностите, върху хубавите моменти и върху мисълта „И това ще мине“. Ако по-скоро си в негативните емоции, продиктувани от страх, ограничи източниците на информация, които те натоварват, и не са фактологични, а нарочно негативни, ограничи общуването с хора, които подклаждат тези емоции в теб, и се опитай да обърнеш фокуса върху позитивното в негативното, а не да задълбаеш в последното.

20 + 1 въпроса, които да си зададеш по време на кризаКакъв/ва искам да бъда, докато тече всичко това?
Хайде този път да използваме не описание на емоция или вътрешно състояние, а метафора. Затвори очи и си представи момент, в който си бил/а уверен/а, стабилен/а, в центъра си. Усети го в тялото си, виж, че го можеш. И си представи кой образ или герой олицетворява това. Може би някое животно, или приказен герой или любимо цвете или място?
Аз искам да преминавам през това като спокойна река. Река, която знае нейната посока, и тече спокойна, която е флуидна и гъвкава и проправя своя път, с лекота.

Въпроси за твоите ценности

За какво съм благодарен в тази ситуация?

О, да, има много неща, за които да сме благодарни. Като че ли оценяваме наново хората и обстоятелствата в живота ни, които сме приемали за даденост. Близките си, дома си, здравето си, работата си. Не забравяй този въпрос – ключов е!

Какво най-после ще мога да направя?
Кое е онова, което отлагаш отдавна, поради прекомерната активност отвън и външния шум? Може би дневник, който искаш да започнеш да си водиш, или разговор с важен човек, или книга, която искаш да прочетеш, или стратегия, която е важно да разпишеш. Знам, че в момента съчетаваш няколко роли и трудно правиш разграничение между тях – обстоятелствата са такива, но ако не сега, то кога?

Кое виждам и оценявам с нов поглед?
Със сигурност ще погледнеш по друг начин на обстоятелства, хора или дейности в живота си. Ще видиш ценното в тях. Ще им дадеш втори шанс. Или ще решиш, че е време да продължиш напред.

Какво ми липсва в дадената ситуация?
Разбира се, настоящата ситуация не само дава, а и ни взима много. Кое е онова, което наистина ти липсва – свободата, движението, живото общуване, пътуването или друго? Осъзнай го и виж, даваш ли си го в достатъчен размер, когато няма ограничения? Нали знаеш, че след кризата (колкото и да продължи) вече няма да имаш оправдание с ‚нямам време‘ или ‚не ми е до това‘.

Въпроси за взаимоотношенията ти с другите

Кои са значимите други за мен?
Не става дума само за семейството и, всъщност, не е задължително тук да е семейството ти, ако има други хора, по-важни за теб. Осъзнай кои са и ако трябва, напиши списък с имената им. Тук можеш да включиш и групи хора, не само отделни личности. Например, ‚групата по народни танци‘ или ‚момичетата от квартала, с които разхождаме децата си‘.

Какви са нашите взаимоотношения в момента?
Оцени отношенията с най-значимите други в настоящия момент. Важно е.
Какво бих развила или променила, пред20 + 1 въпроса, които да си зададеш по време на кризавид настоящата ситуация?
Дали сега е моментът да им обърнеш по-осъзнато внимание? Да им споделиш неща, които все не си успявал/а или не си посмявал/а? Да се извиниш? Да си поплачете на телефона?

Какво ще запазя и след нея?
И, разбира се, виж кое искаш да запазиш и след настоящата ситуация, която обостря сетивата ни. И емоциите – и на страх, и на любов.

Въпроси за работата ти

Как ми се отразява ситуацията в работен план?
Опиши какви са промените в работата ти, които кризата наложи. В цялостната дейност на твоята организация, във формата на работа, и конкретно – в твоята работа.

Какво оценявам в нея именно сега?
Със сигурност има неща, които са ценни в настоящата ти работа, които оценяваш с по-трезв поглед и за които си благодарен/а, предвид ситуацията. Отбележи ги, особено, ако до сега фокусът ти е бил само върху онези, които са по-скоро негативни.

Кое ми тежи в нея именно сега?
А кои са дейностите, взаимоотношенията, процесите или отговорностите, които определено натежават? И само в момента ли е така или по принцип?

Как си я представям и след като всичко това отмине?
Ясно е, че трудно ще се върнем към начина на живот и на работа преди кризата, без да искаме да направим някаква промяна. Защото кризата ни е дала възможност да оценим и да видим разликите между преди и сега. И защото е в нашите ръце да направим промяна и вече нямаме оправдания.

Въпроси за твоето ежедневие и навици

20 + 1 въпроса, които да си зададеш по време на кризаДоколко ситуацията повлия на начина ми на живот?
Опиши освен физическата изолация, която е огромен фактор, какво друго се промени в начина ти на живот, като сън, хранене, движение, и т.н. И как съвместяваш всички роли, които имаш, в 24 часа, в едно ограничено пространство, вероятно с други хора, които съвместяват техните?

Имам ли финансов буфер и как ще го използвам ако се наложи?
Трябваше да поставя някъде и този въпрос. Защото именно в ситуация на криза осъзнаваме важността на това да имаме финансова култура и да заделени средства поне за три месеца. Ако сега не си подготвен, планирай действия в тази посока след кризата, за да не се получи подобна ситуация, както сега.

Кои добри навици продължавам да развивам?
Навиците за добър сън, здравословно хранене, спорт и т.н. са именно навици, ако ги запазим и в ситуация на криза, освен ако тя не налага да променим ежедневието си по драстичен начин. Да не говорим, че оставането вкъщи е възможност да придобием и развием и други навици.

Кои не добри навици (ако има такива) позволих да влязат/ останат?
Ако действам от страх и изпитвам емоции на тревога и стрес, добрите навици ще ме‘дръпнат‘ в посока добри емоции, но в същото време – именно добрите навици много лесно отпадат и биват заменени с не добри такива. Ако изведнъж си увеличил/а количеството храна или алкохол, цигари и други, намалил/а си съня или си спрял/а дори и домашните тренировки, явно нямаш енергия за тях. Работи върху вътрешното си състояние и енергията ще дойде, обещавам.

Как се грижа за психическото, физическото и емоционалното си здраве в момента?
Именно в настоящата ситуация на криза достъпът до онлайн ресурси, много от тях безплатни, е повече от изобилен. Онлайн медитации, курсове, културни мероприятия, групи за подкрепа, и какво ли още не. Просто си избери тези, които са ти актуални, и си давам макар и малко време, ако не можеш повече, всеки ден. Или намери упование и подкрепа в семейството си, близки приятели или професионална помощ. Сега са повече от важни!

БОНУС ВЪПРОС

С каква цел тази криза влиза в живота ми? На какво идва да ме научи?

Този въпрос, разбира се, е най-важният. Настоящата ситуация е тук и сега с определена причина. Вярвам, че посланието към цялото човечество е за повече смирение, благодарност, оценяване на ресурсите, с които разполагаме, а не пропиляването им, любов и взаимоподкрепа.
Вярвам и, че посланието към всеки от нас е много индивидуално. За себе си осъзнавам, че кризата ме учи на благодарност, на фокус върху тук и сега, и ми дава и възможности за скок в личностен и професионален план.
Виж какво кризата дава на теб (освен, че ти взима) и с каква цел влиза в твоя живот. Отговорът може да не е много лесен или приятен, но ще ти даде яснота, осъзнаване и фокус. Възползвай се!

 

***
20 + 1 въпроса, които да си зададеш по време на кризаТова беше всичко от мен, надявам се съм ти дала храна за размисъл. 🙂

А ако в момента външните обстоятелства или вътрешното ти състояние налагат осъзнаване или нужда от кариерна промяна, знай, че аз съм до теб. За да те подкрепя в нея, подготвих наръчник за осъзната кариерна промяна, който можеш да използваш още сега! Очаквай 40 страници с практически насоки и упражнения, моята лична история на кариерна промяна + бонус: как да използваш наръчника по време на криза.

Полезен да ти е!

20 + 1 въпроса, които да си зададеш по време на криза

Наръчник